Ervaring

Mijn eerste werkervaring met autonomie gaat terug naar 1986. Op het Natuurkundig Laboratorium van Philips ondersteunde ik leidinggevenden en medewerkers bij het optimaliseren van de fabriek. De opbrengst moest omhoog, de doorlooptijd naar beneden en het productieproces moest beter beheerst worden. Van iedere medewerker werd een bijdrage gevraagd. ‘Neem initiatief, pak het zelfstandig op.’  Dat bleek lastig in de praktijk, lees hiërarchie van Philips.  Ik bedacht als aanvulling QICS (Quality Improvement by Condition Setting). Oog voor onderliggende condities, de organisatie cultuur.
Wordt eigen initiatief en zelfstandig werken daadwerkelijk gewaardeerd?

Grote en kleinere opdrachten heb ik opgepakt.
Groot door bijna 10 jaar bij Interpolis aan een cultuur van vertrouwen en zelfstandigheid te bouwen.
Groot door de laatste 10 jaar bij gemeenten (en voor het A&O fonds gemeenten) en verzekeraars autonomie te bevorderen.
Kleinere opdrachten door in de industrie,  kinderopvang, ziekenhuizen mensen een beleving te geven in de praktijk wat autonomie voor impact op henzelf en hun omgeving heeft.

Beste leiderschapsprogramma
Het beste door een klant beoordeelde leiderschapsprogramma, dat ik ontwikkelde, heb ik geschikt gemaakt voor iedere leidinggevende. Het programma zelf is het beste beoordeeld, evenals het effect in de praktijk. De teller staat eind 2018 op ruim 600 leidinggevenden die deelgenomen hebben. De gemiddelde beoordeling is een 8,6.  http://lad.nu/